divendres, 27 de març del 2020

PANDÈMIA


Pan és un prefix que ens ve del grec i significa ‘tot’. Per exemple, si diem panamericà ens referíem a tot el continent americà. També tenim panislamisme, pancatalanisme, panteisme... i fins i tot panorama.

D’altra banda, demos, també del grec, significa poble. Per tant, la paraula composta ens indica que alguna cosa afecta tot el món sencer. Avui, una malaltia epidèmica està fent estralls a tots els continents, la pandèmia del COVID19. 

No totes les paraules començades per ‘pan’ contenen aquest prefix. Per exemple, pandereta, pantera o pastís no hi tenen res a veure! Ni tampoc té a veure amb el pa ni amb els panarres de tota la vida. 

També tenim Pandora, personatge de la mitologia grega, que era molt xafardera. Va prendre la clau de la capsa que tenia prohibit obrir, mentre el seu marit dormia, i de dins van sortir tots els mals que tenim avui al món. Per tant, potser la tal Pandora hi té alguna cosa a veure amb tot plegat...



🎦 CONTAGIO, de Steven Sodenbergh, estrenada el 2011, amb molt bons actors: Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winsley, i Jude Law. És difícil trobar-la actualment. Va ser una temporada a Netflix, però ara només es pot veure per HBO. Un enllaç al tràiler: https://youtu.be/CWpIKHIYVNM?t=6


Havia arribat una nova pandèmia,
que es convertiria en l'assot del final del mil·lenni.
Jaume Ferran (Memòries de Ponent, 2001)









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada