Fotografia amb retoc digital: Jobove Reus (Castellfollit, Boscos de Poblet) |
La por és un sentiment irracional. És a dir, no està conduït per la raó. Tenim por quan se’ns presenta un perill, fonamentat o no. I tenim por quan ens domina l’aprensió de tenir algun mal, o alguna cosa que no volem.
Això que veiem pel carrer darrere les cares enfundades de mascaretes, aquesta mirada desagradable que molta gent t’ofereix quan ens hi aproximem, o quan notem que davant la nostra presència algú fa marxa enrere, això és por.
La por és també un arma que utilitzen els governs per tenir controlada la població, talment com han fet durant segles les religions. La por ha estat sempre una forma de domini. El control de la societat es fa molt millor davant d’una societat poruga. I ara ens hem tornat porucs!
És curiós el tomb que ha fet la paraula por. És llatina, pavore. I la fan servir també l’italià, paura, i el francès, peur. En canvi, llengües veïnes com el castellà i portuguès, van derivar de metus, (miedo, medo), que també vol dir por.
Però com ja us he dit en alguna altra ocasió, les paraules no estan quietes i es barregen. El castellà també té pavor, que és la por de les pors, el terror! Darrerament, sembla que estiguem actuant dins d’una pel·li de terror!
I per dir que tenim por també podem fer servir basarda, terror, paor, paüra, temor, pànic, angoixa, feredat... segons el grau d'intensitat terrorífica que vulguem explicar, però la pitjor por de totes les pors que es fan i es desfan prové d’allò que desconeixem!
THE WAR OF THE WORLDS
En el 17è episodi de la sèrie radiofònica de la CBS, The Mercury Theatre on the Air, que es va emetre el dia 30 d’octubre de 1938, Orson Welles va retransmetre per la xarxa radiofònica Columbia B.S, La Guerra dels Mons (The War of the Worlds), com una adaptació de la novel·la de H. G. Wells.
El programa va començar anunciant que es tractava d’una adaptació de La Guerra dels Mons, i va seguir amb un pròleg llegit per Orson Welles on deia que tot era ficció i que estava basat en la novel·la, però molts oients es van perdre la introducció.
La retransmissió d’un atac alienígena a la Terra va provocar pànic col·lectiu i crisis d’histèria entre els habitants de Nova Jersey i Nova York, que es van creure que els estaven envaint els extraterrestres.
🎦 LA GUERRA DELS MONS, de Steven Spielberg
EUA, 2005. Doblada al català. Algunes nominacions als Oscars i altres premis.
Pel·lícula de ciència ficció sobre una invasió alienígena, basada en la novel·la de H.G. Wells, que ja es va adaptar al cinema el 1953. De la factoria Spielberg, ben feta, amb bons efectes especials, i previsible.
I aquest cop ja no tenim por, perquè ja sabem que anem a veure una pel·lícula!
Tràiler: https://youtu.be/dy3qwK_T2Cw
Sortíem de la por infantil
i teníem la sort que el món se'ns feia
gairebé del tot fàcil.
Gabriel Ferrater (Da nuces pueris, 1960)
El temerari ignora la por, el covard l'obeeix, el que té coratge i criteri per discernir perills i oportunitats s'enfronta a les pors que li impedirien fer allò que pensa, creu i sent que ha de fer.
ResponElimina👏👏👏m’ha agradat molt tot d’aquest post
ResponEliminaI la foto 🔝🔝
😘
Molt bé, Ció! I també el comentari de Jobove.
ResponEliminaEm fa por tanta por...
És ben veritat que ara domina la por i que així ens tenen ben controlats. Molt bona reflexió Ció!!
ResponEliminaHaurem de tenir sentit comú i no deixar-nos véncer!!
Por del desconegut i por d'allò que coneixem massa... I no volem
ResponElimina