Deuria tenir uns quatre o cinc anys que el meu padrí em deia: Ara ve Nadal, matarem el gall, i a la tia Pepa li donarem un tall. I m’ho deia tot seriós, com si em renyés, assenyalant-me amb el dit. I jo pensava: Qui deu ser la tia Pepa? I m’esgarrifava pensar que matarien un gall i que veuria plomes i sang per tot arreu, i una tal tia Pepa que reclamava el seu tall de pollastre!
I el temps em deuria ensenyar que els nens canten cançons que no volen dir res, però sonen bé.
Del llatí natāle, que vol dir ‘dia del naixement’ ens arriba Nadal. I és la festa que commemora el naixement de Jesucrist, segons la tradició cristiana, i se celebra el dia 25 de desembre. L’italià ha conservat la forma original, Natale; el castellà ha derivat a Navidad; el català i el gallec, Nadal; el portuguès, Natal; i el francès Noël, tots procedents de la mateixa arrel llatina.
I un dels refranys més utilitzats, per bé que ara de refranys ja no en diu ningú, és Per Nadal, cada ovella al seu corral, però si algú vol parafrasejar el sentit del refrany segur que cantarà la cançó de l’anunci de la tele Vuelve a casa por Navidad! Així que el refrany l’enterrarem aviat, no cal patir.
Quin error cometem a vegades? Doncs dir-ho en plural. En català tenim el dia de Nadal i res més. No existeixen els Nadals, cosa que sí que fa el castellà amb Navidades.
I el Nadal d’enguany servirà per dividir allò que sempre s’havia unit. La pandèmia serà l’excusa perquè molta gent no es trobi en un dinar a vegades forçós, que no venia de gust. El 2021 serà un altre any, i la tradició quedarà trencada i diluïda entre confinaments, distàncies, hidrogels i mascaretes. I no podrem celebrar Nadal com sempre, o potser sí, o dependrà de la comarca, o de l’àrea sanitària, o del municipi, o ... ara ja no me’n recordo.
I tal dia farà un any! Bones festes!
Bones festes i bons torrons!!
ResponEliminaIgualment!
ResponEliminatorna la por a les nostres cases, i cada vegada ens tanquem mes amb nosaltres, em recorda aquella malaltia extensa al Japó de la gent tancada a casa i no volgué sortir, això als mediterranis ens costarà psicòlegs i psiquiatres
ResponEliminaEls japonesos són molt disciplinats, sempre fan allò que els manen, els agradi o no. Als mediterranis ens sap greu no poder fer el mateix que fèiem sempre, perquè el nostre medi és el carrer. El caràcter del mediterrani és de sortir, per tant, així que puguem sortir ho farem. Som com els cargols que treuen la banya només acabada la pluja. Segur!
ResponElimina