dimarts, 28 de juliol del 2020

ACABEM EL JULIOL

'La mort de Cèsar', de Vincenzo Camuccini -Wikimedia Commons

Juliol és un mes calorós i ho estem patint força, sobretot amb la mascareta al nas, com si fos un morrió. 

Al juliol, ni dona ni caragol –em deia el padrí- i a mi no m’agradava sentir-li dir amb aquell to greu que feia servir, segurament perquè encara no entenia els dobles sentits.

El juliol és un mes que ens va regalar Juli Cèsar. Antigament es deia quintilis, perquè era el cinquè mes de l’any, comptant sempre que l’any començava al març, però després de l’assassinat de l’emperador l'any 44 aC van creure que li havien de posar el nom al mes en què suposadament va néixer. Ell mateix n’havia fixat els dies al calendari gregorià, 31. 

Les llengües romàniques han conservat l’homenatge a Iulius Caesar, perquè el castellà en diu julio; el francès, juillet; l’italià iuglio; portuguès julho i gallec xullo. Però a més a més també l’han adaptat els anglosaxons, perquè els anglesos en diuen July i els alemanys Juli. Malgrat l’assassinat a ganivetades que li van clavar en entrar al senat de Roma, pot estar content perquè se’l recorda pels segles dels segles cada mes de juliol.

El 4 de juliol se celebra el Dia de la Independència dels Estats Units d’Amèrica. Curiosament és un mes ple de dies de la independència: Burundi, Ruanda, Veneçuela, Argentina, Sudan del Sud, Bahames, Colòmbia, Libèria, el Perú... no ho dic per res, només perquè ens hi anem fixant. 


🎦   NACIDO EL CUATRO DE JULIO, d’Oliver Stone
EUA 1989 (Dos Oscars i 8 nominacions, a més de diversos premis)

Un jove nord-americà s’allista com a voluntari per anar a la guerra del Vietnam. Pensa que aquesta és la millor manera de defensar el seu país, però quan torna assegut en cadira de rodes canvia de pensament. 

Normalment les pel·lícules sobre la guerra del Vietnam tenen poca autocrítica. Aquesta almenys et mostra la part més morbosa i amagada d’una guerra que es va fer eterna. En general, bona interpretació i bona pel·lícula, tot i que actualment alguna altra ja l’ha superada en efectes especials. 

Tràiler en anglès: https://youtu.be/t8NR6n1nRMI





Àvila, juliol del trenta-sis:
ell va gravar els seus noms a la muralla.

Joan Margarit (Càlcul d'estructures, 2005)