dijous, 4 de novembre del 2021

CASTANYES PER HALLOWEEN!


Reconec que no em va entrar bé la festa de Halloween, i em sobtava que els joves es deixessin encaterinar per les calaveres i les tombes, però m’hi he anat acostumant. La nostra tradició de la castanyera no hi té res a veure. La castanyera és una figura, no una festa, per tant, Halloween no ha suplert ningú, en tot cas s’ha introduït en un lloc on no hi havia res. Una altra cosa és que agradi o no el contingut. 

No cal patir gens per les festes amb menjar especial. La nostra festa dels panellets i les castanyes (i la fruita confitada també!) s’aguantarà perquè és comercial i ja vigilaran que no defalleixi, perquè dona molts calerons a les indústries de la dolçor!

La figura de la castanyera ha deixat d’existir com també han desaparegut matalassers, boters, carboners i dones que venien anissos. Potser la reconeixerem perquè les escoles fan l’esforç de mostrar-la amb cartells o representacions, però no en ressuscitarem la figura perquè ara qui ven castanyes són els joves per aconseguir diners per un viatge de final de curs. 

Acceptem-ho, Halloween ha arribat i s’hi quedarà perquè és atractiu i, a més, les grans empreses hi han vist negoci fàcil. Aquesta és la clau. 

També cal dir que si no haguéssim tingut 40 anys de dictadura franquista que no permetia treure el nas als països veïns, ja faria temps que Halloween seria nostre. 

Halloween és d’origen celta i s’ha estès per tot el món, sobretot als països anglosaxons. Les carbasses formen part també del fruit del temps de tardor. Encara que s’hagi popularitzat per les pel·lícules americanes, l’origen és molt més a prop de casa nostra del que ens sembla. Prové de l’escocès antic All Hallow eve i significa Nit dels Sants. 

No us acabareu les pel·lis de terror amb decoració Halloween, però avui us en recomano una que deuria veure a l’adolescència i que cap altra versió m’ha seduït tant, potser perquè eren les primeres d’aquest estil en els vells televisors en blanc i negre. 




🎦   LA FAMÍLIA ADDAMS, de Sidney Lanfield, Sidney Salkow, Jerry Hopper, Jean Yarbrough, Arthur Hiller, Arthur Lubin, Sidney Miller, Nat Perrin, Stanley Z. Cherry

EUA, 1964-1966 (sèrie de TV)

Família estrafolària i sinistra que fa més riure que por. Són una mica macabres i tenen poders sobrenaturals inexplicables. Resideixen, òbviament, al carrer del Cementiri, i tenen un parell de servidors molt especials. Les trames sempre comencen amb la visita d’algun familiar, veí o desconegut i les diferències culturals entre ells. 

Encara que hi hagi versions més noves us recomano un cop d’ull a l’antiga. 

TRÀILER



Tots Sants vindrà amb els primers freds:
dintre la llar, la castanyada,
el vi novell i els panellets
ja li tindran taula parada.

Camil Geis (Rosa mística, 1942)