dissabte, 28 de maig de 2022

LES ALES DE PEGÀS

 

Pegàs (Salzburg, Àustria) foto Commons


La mitologia grega és sempre una font d’inspiració. Pegàs o Pegasus era un cavall amb ales i va ser el primer que va tocar els déus. Es representa en blanc o negre i es belluga i corre com si estigués fent una cursa amb apostes. Era el cavall de Zeus, poca broma! La seva història ve de lluny i se suposa que el mite va néixer cap al segle IX aC. 

Segles més tard, I dC, Claudi Ptolemeu, astrònom i científic, va donar aquest nom a una constel·lació de l’hemisferi nord que, en dies clars, sense núvols, sense contaminació lumínica, i amb molta imaginació podríem veure al cel prop de piscis.

I així és com el cavall de Zeus, ben plantat i amb ganes de gresca, ha donat nom també a l’espionatge brut. Pegasus és un programari israelià que s’infiltra als mòbils i espia. Ho ha fet descaradament als polítics independentistes catalans. I al final tot quedarà en res. Una destitució, una nova directora que pensa igual o pitjor que l’anterior i tot solucionat. O és que en el a mi també m’espien no heu vist la maniobra del café para todos?

Com sempre, els polítics catalans acceptaran les excuses i continuaran demanant taules de diàleg encara que estiguin ben empantanegades. Al final tots es fan el longuis i la gent ja no tenim esma de reaccionar. 

A nosaltres també ens espien, no cal dir-ho, i descaradament. Des de Google, des d’Amazon, des de Facebook... i des dels llocs més remots, però només ens volen perquè els comprem colònies, cassoles, vi, licor o sabates i també perquè marxem de vacances a Cancún. Som tan vulnerables! 

Llicència per espiar, de la mateixa manera que l’agent 007 tenia llicència per matar. I anar fent...🎦   EL HOMBRE QUE SUSURRABA A LOS CABALLOS, de Robert Redford

EUA, 1998 (Moltes nominacions). Basada en la novel.la de Nicholas Evans

Per recuperar un cavall accidentat una dona se’n va Montana a veure un vaquer que té un do especial per parlar i curar els cavalls. 

Una deliciosa pel·lícula de les bones èpoques de Redford. Romàntica i plàcida. Amb un guió gens habitual, sense tòpics i amb bons paisatges. Una pel·li tranquil·la per gaudir del cinema. 

TRÀILERA voltes, hom imaginava un carreter circulant pels aires, muntat en un cosí germà d'un infernal Pegàs amb ales negres.

Joan Perucho (Els jardins de la malenconia, 1992)

3 comentaris:

  1. I el fotut és que a aquest espionatge global ens hi estem acostumant!

    ResponElimina
  2. M'ha agradat aquest recorregut que fas des de la Grècia antiga fins a la contemporaneïtat més inquietant, amb mesura, però dient les coses pel seu nom.

    ResponElimina