diumenge, 31 de juliol del 2022

A L’AGOST A LES SET JA ÉS FOSC!

Cèsar August, Tarragona


Acabem un juliol calorífic... i demà començarem un agost que segurament també ho serà. 

L’agost era el sisè mes de l’any que començava al març, per això originalment se’n deia sextilis, perquè en llatí sextus volia dir sisè. 

Però vet aquí que Juli Cèsar va reformar el calendari amb 12 mesos, afegint gener i febrer. Els parells amb 30 dies i els altres amb 31. L'emperador va posar-li el seu nom al mes de juliol que en tenia 31. 

El seu successor i fill adoptiu Octavi August, va donar nom a l’agost. Però ai las! No podia permetre tenir menys dies que el seu pare, i així és que en va robar un del febrer i va plantificar 31 dies a l’agost, malgrat que era un mes senar. 

No en podem dir mal perquè qui sap si alguns de nosaltres no en som descendents! Cèsar August va passar 9 anys a Tarraco...

Les llengües romàniques han conservat el nom del mes, perquè en castellà, portuguès, gallec i italià en diuen agosto; en francès, août. Però a més a més també se l'han quedat els anglesos i els alemanys, que en diuen August, els més fidels a l’original. 

I és curiós que la primera ubicació de la meva escola estava situada al carrer August de Tarragona, i no vaig relacionar mai –fins que no vaig ser força gran- que aquell nom de carrer corresponia al de l’emperador. 




🎦   PRANZO DI FERRAGOSTO (Vacances de ferragosto), de Gianni Di Gregorio

Itàlia, 2008

Un fill únic viu amb la seva mare vídua en una casa vella del centre de Roma i se n’ha d’ocupar durant tot el dia. L’administrador li demana un favor, que cuidi també la seva mare durant les vacances. 

És una delícia de pel·lícula que et fa riure i somriure. És una petita gran comèdia italiana, senzilla, però encantadora. Us la recomano!

El Ferragosto és una festa italiana que se celebra el 15 d’agost. El que per a nosaltres seria la Mare de Déu d’Agost. Actualment s’associa a un dia de menjar al camp, i també a les vacances d’estiu al voltant de mitjan agost. Ferragosto volia dir festes d’August (Feriae Augusti).

TRÀILER 


En ple ferragosto, a l'hora de la pennichella, la migdiada aconsegueix que, en alguns racons de la ciutat, sembli que la vida s'atura per uns instants i la calma s'ensenyoreix de l'espai públic.

Josep Lluís Carod-Rovira (La passió italiana, 2012)


 


2 comentaris:

  1. L'agost continua calorífic! Sempre volem el que no tenim. Ara sospirant pel fred i a l'hivern idealitzant els dies d'estiu!!

    ResponElimina
  2. Perdó pel retard, el vaig llegir molt de pressa, i ara penso Si febrer també tenia 30 dies ara m'hauria de tenir 29 no? Tema per la tornada de vacances: l'any de traspàs

    ResponElimina