divendres, 10 d’abril del 2020

DIVENDRES

Divendres, faves tendres! I avui Divendres Sant, dia en què els cristians commemoren la passió i la mort de Jesucrist. Se celebrà originàriament a Jerusalem fins que passà a Roma i d’aquí a tot el món occidental.

Però divendres ens ve de l’adoració a Venus, la deessa de l’amor, la fertilitat i la bellesa, de la mitologia romana. Dies veneris (dia de Venus) va passar a ser divendres en català, mantenint la fórmula llatina. Altres llengües romàniques com l’italià i el francès, venerdì, vendredi, afegeixen el ‘dia’ al darrere. El castellà l’elimina, viernes, com també altres llengües properes com l’asturià i el lleonès, vienres, i el gallec, venres.

L’equivalent de Venus a la cultura germànica era Freia (Freya, Freyia, Freja, Freyja...), de la mitologia nòrdica. És també la deessa de l'amor i la fertilitat. d’aquí que en anglès es digui Friday, en alemany Freitag, i en noruec i suec, Fredag.

Divendres Sant, a collir frígola al camp –diuen a Tortosa.

La tradició cristiana considerava que el divendres era el pitjor dia de la setmana, perquè en aquest dia van pecar Adam i Eva, van començar la Torre de Babel, es va iniciar el diluvi, va néixer Judes el traïdor, i maten a Jesucrist, poca broma! Si plou en divendres, i a més a més trona, es veu que arriben pestes, fam i grans desgràcies. Ull viu! Per això Ni en divendres ni en dimarts, no et vulguis casar ni embarcar. 



🎦   VIERNES 13, de Sean S. Cunningham
EUA, 1980, amb algunes nominacions.
Uns joves arriben en un campament d’estiu on fa uns anys va morir un jove ofegat al llac.
Història de terror, assassinats, sang i fetge... tot plegat en divendres, un dia de superstició. Tràiler: https://youtu.be/gz3MkaQ85i0


E demà qui és lo diuendres de Passió han elets los més forts... per entrar dins lo castell.
Joanot Martorell (Tirant lo blanc, s. XV)





1 comentari: