Sabeu d’on ve la paraula treballar? De tripalium (tres pals). Es refereix a treballar amb tres bastons? Doncs no, era un instrument de tortura de l’antiga Roma compost de tres pals als quals lligaven els esclaus rebels i els presoners. Per tant, el verb tripaliare (o trepaliare) volia dir torturar. I aquí estem passant segles i segles torturant-nos dia rere dia, com si tal cosa.
Fixeu-vos que si diem ‘pobre, li ha agafat un treball’ continuem associant la idea de patiment a la paraula.
Tots plegats ens hem pres el treball de capgirar el significat.
El refranyer, que és molt savi, ja diu: Uns se prenen el treball, i altres en treuen el profit.
Per culpa de la COVID19 ens hem hagut de reinventar les feines i ens hem convertit en experts en videotrucades i teletreball. Quan som a casa enyorem anar a treballar i quan hi érem enyoràvem passar uns dies a casa, però crec que a partir de demà dilluns alguns ja podran treballar amb una certa normalitat. Que potser en teniu ganes de treballar?
🎦 EL MÉTODO, de Marcelo Piñeyro (Diversos premis).
Prova de selecció de personal en una empresa multinacional de Madrid. Per aconseguir el lloc de treball els aspirants ens acaben mostrant les seves misèries.
Adaptació al cine de l’obra teatral de Jordi Galzeran 'El mètode Grönholm', de gran èxit, malgrat que el mateix autor ja va dir que la pel·lícula no té gran cosa a veure amb la seva obra. Tràiler: https://youtu.be/2TwoJeuKAdk
Jesuchrist... volch esser pobre e volch sofrir trebayls e mort
Ramon Llull (Fèlix o Llibre de meravelles, s XIII)
i el torturador Karl Marx en va fe dogma amb la frase "el treball dignifica a l'home"
ResponEliminaHi ha una creença en l'imaginari social que ens diu que només el treball ens dóna un lloc a la societat i ara resulta que el pidolaire ja no demana pa, ara demana feina. La noció de ciutadà està cada vegada més lligada a la de consumidor/productor. D'això en parlava molt i molt bé Zygmunt Bauman, un referent per a mi, que va morir fa pocs anys.
EliminaPerquè el pa només et soluciona el dia. En canvi, la feina, t’assegura que puguis triar ‘alguna’ cosa.
EliminaÉs una mica el principi que no s'han de donar peixos, sinó ensenyar a pescar. Tot i que a vegades sembla que ens ensenyin a trencar la canya.
Segur que cal treballar per viure, però potser no cal viure per treballar! ;)
ResponEliminaHo trobo molt interessant.
ResponElimina