divendres, 1 de maig del 2020

MAIG

Maig és el mes de Maia, la deessa floral de la mitologia grega. Fou una de les Plèiades, i la invocaven com a protectora de les mares i la fertilitat. Posteriorment va passar a ser deessa romana i el temple es guarnia de flors i plantes. Però el mes de maig, tot i coneixent-lo com a mes de les flors, ha estat sempre reivindicatiu.

El Primer de Maig és també el Dia Internacional del Treball i és festa ben bé a tot el món. Enguany festa absoluta, llevat dels que estan a primera fila. Any difícil pels qui pateixen expedients de regulació d’ocupació, els EROS (que aquí no és el déu de l'amor, el sexe i la passió de la mitologia grega!) i per la gent que ha perdut la feina i ves a saber si la recuperarà. 

A finals del segle XIX es reivindicava la jornada de 8 hores i tothom sap perfectament, que més d’un segle després hi ha gent que traspassa amb escreix aquesta xifra. Res no és definitiu, res no és immutable, i encara queda molta lluita per endavant. 

Al maig cada dia un raig és un refrany que encara circula i que ens recorda que és un mes plujós, amb el permís de l’escalfament global i del canvi climàtic, perquè no sabem cap a quin mes de maig ens portaran.



🎦   MAYO DE 1940, de Christian Carion.
França, 2015
Crítica que vaig fer a Facebook el 16/5/2016:
La música és d’Ennio Morricone, per tant, no hi ha cap excusa per no veure-la... o escoltar-la!
França veu com l’exèrcit alemany avança i la gent fuig de casa. És la història d’un home alemany que ha escapat del nazisme, i que busca el seu fill.
Una delícia de pel·lícula. Llàstima que l’he vist al cine Palace de Reus, i ens han posat en una sala amb una pantalla que no sé com li poden dir cinema.
Acostumen a passar les pel·lis alternatives o no comercials a les sales de pantalles petites.
Pobrets, vés que deuen anar a veure –deuen pensar!




Maig
Els murs dels jardins sobreïxen de roses,
els murs de l'espai sobreïxen de blau.

Màrius Torres (Poesies, 1947)





1 comentari:

  1. Amb la crítica que en fas, ja tinc ganes de veure-la, Ció!!
    Gràcies.

    ResponElimina