dissabte, 20 de juny del 2020

SOM SÀPIENS!

He llegit SÀPIENS, de Yuval Noah Harari, i m’ha captivat. Potser no és un llibre adreçat als coneixedors en profunditat de la història, però sí que ho és per a un públic genèric interessat en la humanitat. És la nostra història explicada d’una manera molt planera, molt senzilla i molt divulgativa.  

Homo sapiens és el nom científic de l’espècie humana. Per tant, tots som homo sapiens. Ens ve del llatí homo (les dones també hi som aquí, perquè no es refereix als homes sinó a l’espècie!) i savi. Som el darrer esglaó de la cadena... de moment!

Ara bé, la paraula no és al diccionari. I no hi és perquè en principi els noms científics no hi han de ser, però en aquest cas, per què no podríem fer-ne una excepció? Darrerament són molts els neologismes que s’hi ha incorporat i aquest és ben nostrat. Tots plegats som sàpiens i els diccionaris els fem nosaltres! 



🎦    HOMO SAPIENS de  Nikolaus Geyrhalter 
Suècia, 2016, documental.

No he vist aquest documental, però segur que hi ha alguna possibilitat de veure’l en alguna de les plataformes actuals. És una mirada apocalíptica i de destrucció de la condició humana. Cap a la meitat del tràiler hi ha una imatge al mar que ens fa reviure l’escena final de El planeta dels simis (1968), la de Charlon Heston!







El llenguatge, com a facultat comuna, és la marca distintiva de la humanitat: esborrat, doncs, el llenguatge, tornaríem a una condició no sapiens.

Jesús Tuson (Una imatge no val més que mil paraules, 2001)








3 comentaris:

  1. Aquest escriptor jueu té dos llibres mes que valen la pena: Homo Deus. Una breu història del demà

    ResponElimina
  2. M'agrada el to divulgatiu que empres. I molt encertada la citació de Tuson.

    ResponElimina