dilluns, 16 de novembre del 2020

HO TENIM CRU

foto: Vicenç Margalef 

La cuina catalana no és gaire amiga de les coses crues, llevat de les amanides i les esqueixades. Més aviat ens decantem pels plats contundents de llegum, arròs o pasta, i dels segons de cassola amb sofregits, picades, brases i escalivades. 

Però mira, la globalització ens ha portat crueses de totes bandes. 

D’Amèrica ens arriba el cebiche, que també trobareu escrit amb c, s, b i v. És un plat de peix o marisc cru tallat a trossets i marinat, normalment amb ceba, pebre, xili o bitxo, sal, llima...  L’escrivim així: cebiche, i encara no el tenim fitxat al diccionari. I de l’altra part de món ens ve el sushi, que tampoc està fitxat, però paciència, que així que comencem a introduir-lo seriosament als nostres plats acabarà a la llista dels mots catalans. És un plat de la cuina japonesa fet amb arròs bullit, peix o marisc, generalment cru, o verdures.

Menjar peix cru? Si els meus besavis pescadors de Tarragona aixequessin el cap! 

I per acabar-ho d’adobar, de l’est més proper, Itàlia, ens porten el carpaccio, pronunciat [carpatxo], i entre parèntesi us diré que no sé pas per què no es pot escriure carpatxo si tenim gaspatxo. Bé, deia que és un plat fred preparat amb filets de carn o de peix tallats molt fins, crus, amanits amb oli d’oliva, suc de llimona i altres ingredients. Aquest sí que és al diccionari! Als filòlegs de l’IEC el deu agradar més el carpaccio que no pas el cebiche i el sushi? Mmmmm...

Me’n deixava un –que recordi: el bistec tàrtar (steak tartare), amb carn crua condimentada, que fa molts anys que s’arrossega per aquí, i ara en veiem amb altres bases, com el salmó, la tonyina, el rap, etc., però no crec que tingui gaire èxit a les cases, sí als restaurants. 

Ah! i no proveu aquests plats, tasteu-los!

Perquè només sabrem si us proven (si us fan profit) un cop els hagueu tastat!  



🎦   STEAK TARTARE | MR. BEAN OFFICIAL

Regne Unit, 1990. Sèrie de TV

Mr. Bean va al restaurant, però no s’esperava un steak tartare, és a dir, no esperava menjar carn crua. Intentarà amagar-la com sigui!

Sèrie humorística britànica protagonitzada per Rowan Atkinson en el paper de Mr. Bean, que va arribar a una quota altíssima d’espectadors d’arreu del món. 

Segurament ja n’haureu vist alguns capítols, però aquest és un dels millors. 

https://www.youtube.com/watch?v=C6QqSxmpRMM




Les unes viandes... sien menjades crues e les altres sien menjades cuites.

Ramon Llull (Libre de Contemplacions, s XIII)





4 comentaris:

  1. Aquí no faltarien els nostres embotits? Parlo del fuet, del pernil serrà, etc.

    Estel

    ResponElimina
  2. Sí, també.
    I més coses que hi deu haver!

    ResponElimina
  3. Quin fàstic el Mr Bean. Et fa riure, Ció?,

    ResponElimina
  4. Ara potser ja no tant... però era d'una època.

    ResponElimina