divendres, 8 de maig del 2020

BILLY EL NIÑO

BILLY EL NIÑO, de David Miller, Frank Borzage

EUA, 1941 
Billy el Niño vivia i treballava en un ranxo, però quan uns pistolers assassinen l’amo, la revenja de Billy es farà notar a tota la regió. És un clàssic western dels anys 40, entretingut per als qui agradi aquest tipus de pel·lícules, però si la veiem avui la trobarem antiquada. 

N’han estrenat una altra el 2019, relacionada amb la llegenda: THE KID, de Latham Gaines, Shelby Gaines, també en format western, més modern, però que encara no hem vist. Aquest és el tràiler: https://youtu.be/dI1PkJmyBJM

Però hi ha un altre personatge a qui es va anomenar BILLY EL NIÑO com a malnom, l’expolicia Antonio González Pacheco, que acaba de morir per la Covid-19.

Va ser un dels grans torturadors durant el franquisme. Moltes de les víctimes encara avui han estat incapaces de narrar les brutalitats, pallisses i tortures que infligia als detinguts, a la Direcció General de Seguretat a Madrid, perquè davant la barbàrie la ment humana esborra el passat i intenta oblidar. 

En el 2013, una jutgessa argentina en va demanar l’extradició per la causa que s’instrueix pels delictes comesos durant el franquisme, però l’Audiència Nacional, ai l’Audiència!, ho va denegar per prescripció. 

A Antonio González Pacheco li agradava fer-se veure com el que era i no s’amagava de res. I tenia raó. Ningú no ha estat capaç de portar-lo davant d’un jutjat abans de dinyar-la. 

Té 4 medalles pels serveis prestats. Ha mort al llit, com el dictador, i espero que sense pau. 

Hi ha més d’un Billy encara, amagat, encobert, latent a l’espera de règims millors. No badem!








dimecres, 6 de maig del 2020

EL TERRAT

Els pobles de la Mediterrània tenen una cosa en comú: els terrats de les cases. Són països on fa bon temps i els terrats són un espai que es fa servir. A casa meva n'hi ha, i a l’estiu hi organitzem dos o tres sopars, però en general, els terrats s’aprofiten poc. 

El confinament ha redescobert el terrat. S’hi veuen veïns fent llargues caminades vorejant-lo, aixecant peses, fent gimnàstica, cuidant plantes o corrent. Fins i tot ens saludem! El terrat podria ser un nou espai comunitari si el redescobrim. Llàstima que les cases que fan ara no el tinguin en compte. Ara ja no hi puja la canalla a jugar, ni serveix per prendre el sol, i els qui teniu assecadora ja no hi esteneu la roba. El grecs, els àrabs o els italians l’aprofiten molt. Nosaltres cada dia menys. 

Encara es pot sentir la frase feta Començar la casa pel terrat o per la teulada quan ens referim que una cosa no es comença pel lloc on s’hauria de començar, o tirar pedres al seu terrat o teulada, quan algú actua en perjudici propi. Però, clar, si cada cop hi ha menys terrats, cada cop s’entendran menys aquestes frases, i si les diem als joves pensaran que estem malament del terrat! 😀

Terrat (cobert de terra) i teulada (cobert de teules) ens arriben del llatí, com gairebé tot el que diem, però ull amb la traducció al castellà! La primera és la azotea, que ve de l’àrab, per bé que també existeix la paraula terrado, poc usada. La segona serà el tejado.



🎦  EL VIOLINISTA EN EL TEJADO, de Norman Jewison
EUA, 1971 (Tres Oscars -un evidentment a la banda sonora-, tres Globus d’Or, i altres premis importants).

Principis del segle XX. Un lleter jueu d’Ucraïna i la seva dona tenen cinc filles, i intentaran casar-les com sigui.  
La cançó més coneguda de la pel·lícula és If I Were a Rich Man (Ah, si fos ric!). Se n’han fet moltes adaptacions i versions. 
Avui pot semblar una mica antiquada, però és ja un clàssic del gènere musical. 
Tràiler en anglès: https://youtu.be/PjfTNnznJXw







A la tarda vam pujar al terrat. Es veien diversos incendis i sonaven trets de fusell i canonades. El dilluns es van veure més fogueres encara: quinze, potser vint. Hi havia un silenci estrany en la tarda.
Marià Manent (El vel de Maia, 1975)





diumenge, 3 de maig del 2020

LA PROVÍNCIA

Aquest és el meu primer llibre de Geografia, que entre altres coses diu que Espanya es divideix en 50 províncies. Era l’any 1962.

Certament és una pàgina que crèiem superada, perquè la sacrosanta Constitució de 1978 va dividir Espanya en 17 autonomies, que són les que fins ara han gestionat els serveis traspassats. A Catalunya, per exemple, els de sanitat i serveis socials.

I vet aquí que el govern d’Espanya, que és d’esquerres i del PSOE, amb UPodemos de coalició, retorna al llibre de Geografia que té més de 50 anys per regular el desconfinament. Tant costava desconfinar per territoris ‘constitucionals’?

Tot allò que conquerien els romans fora d’Itàlia era una província. D’aquí, la Provença, província per excel·lència, un dels primers territoris conquerits per Roma, i d’aquí també el provençal, la seva llengua.

La província actual és una demarcació administrativa, basada en la Divisió territorial d'Espanya de 1833, de Javier de Burgos, per mantenir la centralitat de l’Estat a Madrid. L’única institució pública provincial actual són les diputacions provincials.

La província també té una paraula pejorativa, provincià-ana, és a dir, sense personalitat, sense valor en relació amb la capital. Voilà!.






🎦   PASTEL DE PERA CON LAVANDA, d’Éric Besnard
França, 2015
Crítica que vaig fer a Facebook el juliol de 2016:
Apareix un desconegut a la vida d'una mare amb dos fills i amb greus dificultats econòmiques.
Hi trobem el rerefons de la síndrome d’Asperger, de limitació de la capacitat de relació social.
No us conformeu a veure-la a casa, cal anar al cinema per contemplar el paisatge que ens ofereix l'espígol florit.
Una bonica pel·lícula que transcorre a la Provença més rústica.
És francesa, i té un toc original interessant. 
La van passar a la sala més petita del cine, com si fos la tele de casa. No hi entenen gens de cine aquests de les sales de cinema!




Aquest poema, el veig així
58 cartes de joc
28 fitxes de dòmino
Un parell de guants
Les 4 fases de la lluna
84 setmanes
2 vagons de funicular
Les 7 meravelles del món
5 notes musicals
5 continents
2 daus
3 dies de carnaval
26 lletres de l'alfabet català
24 hores
Col·lecció de 12 cromos
Els 9 planetes
50 províncies d'Espanya
Tancat d'1 a 3
L'Sputnik III ha acomplert 10.000 voltes
a l'entorn de la Terra.

Joan Brossa (Poemes civils, 1961)