dissabte, 27 de novembre del 2021

Arriba el BLACK FRIDAY!

Dibuix de FER, historietista de revistes i diaris, com ara El Punt Avui, El Temps, El Jueves. 

El quart dijous de novembre és el Dia d’Acció de Gràcies als EUA –ho recordem per les pel·lícules, perquè és el dia que treuen el gall dindi sencer damunt la taula! L'endemà comença el BF.

El Black Friday o Divendres negre és el dia en què s’inaugura la temporada de Nadal americana amb importants descomptes i articles rebaixats, sobretot en els grans magatzems, però també en els petits comerços. Enguany el BF és el 26 de novembre, però és una data que s’estira pel davant i pel darrere, de manera que en alguns establiments dura tota la setmana. 

No és res nou. Tot i que hi ha diverses versions, la més plausible indica que tot va començar durant la segona meitat del segle XIX, en la crisi de l’or, en què va caure tot el mercat financer. Es feia servir l’expressió per descriure el trànsit de cotxes i persones pels carrers l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies, i el van popularitzar els oficials de policia encarregats de regular el trànsit. Se situa a Filadèlfia, per bé que després s’ha escampat per tots els estats americans, i després pel món, a partir dels anys setanta. 

La cadena MediaMarkt va iniciar el BF a casa nostra el 2012, arran d’uns anuncis d’ofertes de productes. L’any següent, totes les grans cadenes i els grans magatzems van copiar la iniciativa i, a partir d’aquí, tindrem BF per sempre més. 

Com que és interessant per al capitalisme, és a dir, per a la butxaca dels qui ja tenen molts i molts diners, no es mourà d’aquí mal ens pesi! Tot el que és susceptible de generar diners per als més rics s’imposa, i els pobres són els encarregats de fer-ho possible. 

Consumisme pur i dur. Reclams comercials per buidar una mica més les butxaques. Productes rebaixats que sovint són una trampa per al consumidor, que continua confiant que dues setmanes abans els comerços no hauran apujat els preus per després rebaixar-los. I m'hi incloc, tampoc me'n lliuro!

Quan acaba el BF comença el Ciber Moday, és a dir, el dilluns cibernètic, creat per empreses de màrqueting. És un dia ple de descomptes en material informàtic, per si de cas no havíem tingut temps de comprar productes rebaixats durant el BF. 

De moment, dimarts i dimecres en calma... esperant un nou invent escurabutxaques.




🎦   TIENDA DE LOCOS (The Big Store), de Charles Reisner
EUA, 1941

Grouxo, Chico i Harpo, els germans Marx, organitzen un desgavell monumental en totes les plantes d’uns grans magatzems. 
Els germans Marx, encara que no siguin actuals, continuen fent-nos somriure. 




Del planell de les enraonies
Veient el tossalet
voltat d'obagues tendres,
les bruixes un divendres
de pla l'enceten amb un ganivet.

Jaume Bofill i Mates (Sàtires, 1929)



4 comentaris:

  1. A mi m'agrada més el Green Day! A menjar verdura tothom! Però tens tota la raó.

    ResponElimina
  2. amb relació al acudit del (recapte), em ve fer molta gràcia al Carrefour (Pryca) diga-li com vulguis, el dia del recapte d'aliments ho anunciàvem com "hoy empieza el tradicional Banco de alimentos" com si fos una rifa, en fi.....

    ResponElimina
  3. Sí, clar, Banco de alimentos, perquè també en treuen bon profit de tot plegat, com els bancs!
    Actualment és molt difícil saber si t’enreden o no, amb això jo sempre penso que cal actuar en bona consciència i no posar-te gaires pedres al fetge!

    ResponElimina