dissabte, 20 de novembre del 2021

JOSEP

 


El govern francès confina els republicans que fugen de la dictadura franquista un cop acabada la guerra civil el 1939, en camps de concentració. El filferro separa l’amistat de dos homes, un dels quals, Josep Bartolí, un dibuixant.

Mai no sabrem prou bé com van patir els republicans que van creuar la frontera cap a França i van ser obligats a viure a les platges d’Argelès-sur-Mer o Saint Ciprien, malgrat que hi ha molta literatura que ho explica.

Molts morts, moltes malalties, molta por i poques esperances. Saber que ets un perdedor no és la millor manera de sobreviure.

La història està presentada com un còmic, el que abans en dèiem historieta, i fins i tot tebeo. D’aquesta manera se’ns transmet la història acompanyada d’imatges prou corprenedores de la realitat que s’explica.

El dibuix està fet amb tècniques de dibuix tradicional, no hi trobareu un Manga! I això fa que sigui molt més sensible.

La memòria històrica ha de ser present en les nostres vides en qualsevol forma: literatura, cinema, teatre, dibuix... totes són bones per aconseguir que prenguem consciència del que van patir els nostres avantpassats.

Hi ha països que han demanat perdó pels crims de guerra i per les repressions i tortures, d’altres no ho han fet i, com és el cas d’Espanya, no crec que ningú es digni mai a fer-ho. Demanar perdó per les víctimes del franquisme sí que seria un inici de transició.

 

 


🎦   JOSEP, d’Aurel Klimt

França, 2020, amb música de Sílvia Pérez Cruz. Premi del Cine Europeu al millor film d’animació.

La història mostra el testimoni de Josep Bartolí (Barcelona, 1910 - Nova York, 1995) als camps de concentració de França el 1939. Fou un pintor, escenògraf i dibuixant català exiliat per la Guerra civil, que exercí de dibuixant de revistes als EUA i d’escenògraf de diverses pel·lícules.

La pel·lícula segueix la il·lustració i a la inversa. És una pel·lícula dibuixada. Bonica de veure perquè recupera l’estil tradicional del dibuix.

En aquest cas, tant la pel·lícula com el llibre no et deixen indiferent.

TRÀILER

 

1 comentari: