dissabte, 8 de gener del 2022

DIES ÚNICS!

Tarragona, 5-1-1959. De l'impacte, encara no me n'he refet
 

Jo m’ho vaig creure tot fins que vaig ser força gran. Potser em rondaven els nou anys que ma mare m’ho va explicar pel broc gros: els angelets no es dediquen a posar caramels sota el coixí, altra feina deuen tenir; el tió no és més que un fustot; i els reis, com vols que portin regals a tot el món? I ho vaig veure clar. Vaig apartar la reserva d’innocència que em deuria quedar i vaig abraçar la racionalitat per sempre més. 

A partir dels 6-7 anys hi ha canalla que comença a sospitar, sobretot perquè hi ha contradicció entre la raó i allò que els presentem. Alguns altres, tot i sospitar-ho, no en volen saber la veritat o no se la volen ni plantejar, per si de cas. D’altres s’ho creuen tot sense cap ombra de dubte. És el meu cas i també ho és el del meu fill, que m’ha confessat que quan li vam explicar va ser el dia més frustrant de la seva vida de nen. 

A més del tió i dels reis d’Orient, a dos dels meus nets, armenis per part de pare, els arriba el Ded Moroz, que més o menys vol dir avi fred o de gel o de neu. Porta regals el dia 31 de desembre i és un bon competidor del Pare Noel, Santa Claus, Sant Nicolau... i tots els avis de barba blanca que carreguen regals en aquestes dates. Malgrat la prohibició soviètica de les manifestacions religioses, el Ded Moroz va continuar celebrant-se a moltes cases. 

Els Reis –els de l'Orient, els mags o savis- són els únics reis que estimem a casa nostra i ens donen senyals de vida cada 6 de gener al matí quan apareixen els seus obsequis emplenant els balcons i el menjador de casa. No ens han fallat mai. La resta de monarquies emplenen la nostra indiferència.



🎦   NATIVIDAD: LA HISTORIA, de Catherine Hardwick 
EUA, 2006
Història de Maria. Narració històrica des de l’anunciació fins al naixement de Jesús. 

Narració molt aproximada al temps i als personatges segons la història narrada per la Bíblia. Els Reis Mags d'Orient compleixen el seu paper tal i com s’espera. 

Sempre m’han agradat les pel·lís bíbliques i de romans, és la meva debilitat!
Que tinguem tots un BON ANY!





... i més lluny, a sol ixent,
dins una àuria clariana,
pren el trot la caravana
règia dels reis d'Orient.

Joan Pons i Marquès (Brins a l'oratge, 1975)






6 comentaris:

  1. Tens tota la raó del món! De Reis, només els d'Orient! Per cert, a la foto dels teus Reis ets igual que ton fill!

    ResponElimina
  2. El Jordi em diu que era igual que ma filla! Ens devem assemblar tots!

    ResponElimina
  3. T'agraden les pel.lis de romans perquè ets de Tarragona. La crida de la sang.

    ResponElimina
  4. El més complicat és explicar-los per què el Ded Maroz no va a casa la resta de reusencs (si ja és aquí!), i per què els Reis mags no van a casa dels armenis.

    Estel

    ResponElimina