dissabte, 29 d’octubre del 2022

SOM MONÀRQUICS?

Fotografia amb retoc digital: Jobove Reus (Edimburg, Escòcia)


Aparentment, la societat nostra és republicaneta... perquè les majories al Parlament i a les Corts, de moment, fan pensar que ens decantem cap a opcions que res tenen a veure amb els regnats, però la realitat és una altra. Que aixequi la mà qui no ha vist per la tele reportatges de la reina de les reines, Elizabeth Alexandra Mary Windsor? 

I és que els humans ja ho tenim això de la contradicció, de la lluita interna, dels contrastos i contasentits. Som republicans fins a la medul·la, però ens agraden els serials de reis i princeses que no tenen altre mèrit que haver nascut en un lloc i moment determinat de la història. Personatges, com Elisabet II del Regne Unit, que estan envoltats d’una aurèola o bombolla que els fa distants i els allunya dels súbdits, però alhora hi mantenen un lligam morbós cap a tot el que fan o haurien de fer. 

Els royals que nosaltres tenim a la vora no són tan estimats, però vaja, les revistes en van plenes de les anades i vingudes dels emèrits i dels vestits i les sabates que porten les nenes princeses. El privilegi del bressol el rebutgem, però també l’acceptem amb la naturalitat dels vassalls. 

La paraula que ens ofereix aquesta figura anacrònica ens arriba del llatí rex-regis, amb la forma femenina regina. Reg és una arrel indoeuropea que significa dret, per tant, vol dir conduir dret un país, en línia recta, conduir-lo bé, governar. No sé com s’ho fan els reis quan van de tort després de festa. 

Altres llengües fan el mateix encara que no en tinguin: els francesos tot i haver-los escapçat en diuen roi, els italians re, i els portuguesos com nosaltres, rei

Ses majestats són en hores baixes, i potser algun dia ja no podran viure a cos de rei com els seus avantpassats. Tot depèn de nosaltres. 



🎦   THE QUEEN (La reina), de Stephen Frears

Regne Unit, 2006 (Oscar, Globus d’Or, BAFTA, Venècia, Goya i altres premis.) 

Pel·lícula centrada en els moments posteriors a la mort de la princesa Diana. Converses entre Elisabet II i el primer ministre Tony Blair per arribar a un acord. 

Val la pena encara que només sigui per veure treballar Helen Mirren, que va guanyar un Oscar a la millor actriu. És que a més a més s’hi assembla!

TRÀILER



Els tres reis d'orient
Dormen tots tres sota una sola capa;
han menjat, han begut,
de savi cor beatament rigut
amb camellers i pòtols al taulell de l'etapa.

Carles Riba (Esbós de tres oratoris, 1957)






3 comentaris:

  1. Em costa d'entendre la veneració dels britànics per la seva reina. Potser ara amb el rei serà diferent! Nosaltres sempre els hem vist llunyans i imposats. No són res nostres.

    ResponElimina
  2. Visquen els Reis d'Orient que porten coses per tota la gent! Els únics que m'agraden

    ResponElimina