-
El 1933, els nazis van cremar milers de llibres de diferents autors. El monument de Micha Ullman a Bebelplatz (Berlín) mostra en un subterrani prestatgeries buides. |
- És que jo sóc de ciències! – diu algú que es disculpa per no saber què és una anàfora o una metàfora.
- És que jo sóc de lletres! – diu algú que es disculpa si no sap com fer una arrel quadrada.
I així anem pul·lulant entre saber i no saber i ens anem disculpant per saber menys del que s’espera que sapiguem.
Què seria de les ciències si no tinguessin la lletra que les explica? O com resoldríem els problemes si les lletres no l’enunciessin?
O bé què seria de les lletres si no fóssim capaços de comptar les síl·labes d’un hendecasíl·lab o un heptasíl·lab? Bé haurem de comptar versos per saber si són quintets o alexandrins!
Naturalment que tenim tendències i gustos i maneres d’entendre el món, i per això alguns són més capaços de comprendre matèries agrupades amb el nom de científiques i d’altres d’entendre les agrupades amb el nom d’humanitats, però el cert és que les unes no poden viure sense les altres.
D’aquestes divisions tan ferotges en diem dicotomies, que vol dir dividir en dos, segons els grecs.
Una dicotomia divideix el concepte de forma taxativa. El bé i el mal n’és una de les principals, però, oi que a vegades hi ha també un entremig? A les dretes i les esquerres de la política bé que hi ha els anomenats de centre, que a vegades semblen zombis anant d’un costat a l’altre!
L’especialització no és tan bona com sembla. Com més específics siguem més fàcil serà substituir-nos! No és meu, ho diu Y.N.Harari a Homo Deus!
🎦 LA LLEGADA, de Denis Villeneuve
EUA, 2016 (Oscar als millors efectes sonors, i molts premis més)
Adaptació del conte "The Story of Your Life" de Ted Chiang,
Unes naus extraterrestres arriben a la Terra. Enmig de tota la tecnologia punta existent cal demanar ajuda a una experta lingüista per saber la intenció dels alienígenes, que tenen llenguatge propi.
Història dins del marc de la ciència ficció que no pot prescindir de les humanitats.
Molt ben resolta i amb uns efectes especials i sonors molt bons.
Tràiler: https://youtu.be/dnIgMQ9zbEs
Vídeo d'Albert Einstein, a qui podríem definir com a físic i filòsof de la ciència:
https://www.facebook.com/111716877033519/videos/3332830010068762
I això que el biòleg diu de la seva "ciència" i de la seva "tècnica", ho podria dir qualsevol altre especialista tot referint-se a les seves.
Joan Fuster (Diccionari per a ociosos, 1964)
Semanalmente espero les teves troballes. Després de llegir te em sento una mica més cult.Llastima que cada vegada oblido més aviat les coses. Cultura és lo que queda després d'oblidar oi ??.
ResponEliminaGràcies! –qui siguis- perquè no signes i aquí apareixes com a desconegut! La informàtica fa aquestes coses a vegades...
ResponEliminaCultura vol dir conreu, així curiosament tant si plantes carbassons com si llegeixes Kant és cultura! Un dia ho explicaré això!
Adivina(tomaques xerri, Carolines amb traspàs).
ResponEliminaAh! llàstima de carolines! :)
ResponEliminaDicotomies llegendåries com ser i no ser, potència i acte, ateu,creient O agnòstic... I la importància de l'etimologia, del concepte sigui fįsica matemàtica, art... Tot té nom i tot nom tė origen... Buff Ció! Sempre encertes la caixa de cireres i els altres les estirem! Montse
ResponEliminacaixa de taronges, aviat, que l'estiu s'acaba!
EliminaCom sempre m'ha agradat molt i la películ·la molt ben triada, la recomano especialment, aquesta
ResponElimina