dimecres, 1 d’abril del 2020

TARRAGONA, ANYS 20


Els dos germans van agafar el tauló vell i corcat que feia dies que rondava pel jardí de casa. Se’l van col·locar al coll i ara un pas ara l’altre van començar a caminar rambla amunt.

Van saludar l’estàtua dels despullats, la gent que seia als bancs o a les cadires dels bars i a tots els qui s’amuntegaven al seu voltant per saber cap on es dirigien, mentre s’anava formant un passadís de mirades de desconcert que anaven resseguint l'itinerari.

Tris-tras... amb els ulls a l’horitzó van continuar pujant fins a saludar Roger de Llúria, sempre altiu i a punt de reorganitzar l’armada. Es van acostar al balcó, el llarg i concorregut balcó que cada tarda oferia un espectacle de llum i color per als passavolants adherits a la barana.

La passejada estrafolària va arribar fins a tocar ferro i, davant la mirada incrèdula de tots, el van llençar daltabaix del balcó i van girar cua cap a casa.

Dedicat al Vador, el meu sogre. Històries bovenquesJ
Ció Munté  
Tarragona, passeig marítim Rafael Casanova
(fotografia amb retoc digital, per jobove Reus)









diumenge, 29 de març del 2020

LA PESTA

La pesta negra del segle XIV, que va provocar més de 50 milions de morts, devia ser com el COVID-19, però amb algunes diferències, naturalment: ni mòbils, ni ordinador, ni tele, ni diners per comprar, ni menjar, ni higiene, ni medicaments eficients...

És una malaltia epidèmica que es transmet entre persones o a través d’alguns animals, com el de la foto. Antigament totes les grans epidèmies se’n deien pesta.

Confesso que el llibre d’Albert Camús sobre la pesta bubònica és un dels que més em va deixar senyal quan el vaig llegir ara fa uns quants anys, per la seva reflexió sobre l’absurd i la irracionalitat de la vida.

Si juguem amb les paraules, la pesta, que ve del llatí, ens va proporcionar algunes maneres de dir les coses que no ens agraden, o que fan mala olor, o que tenen dolenteria: Quina pesta que surt d’aquell racó! És més dolent que la pesta! Me n’ha dit pestes de tu! o D’on pestes vens? –diuen a Mallorca.


🎦 SOY LEYENDA, de Francis Lawrence 
EUA, 2007, sobre la novel·la de Richard Matheson.
Robert Neville és un gran científic, però no va poder aturar l’expansió d’un virus creat per l’home. Està sol a la Terra, de mostra, i és immune al virus, però ha de vigilar els vampirs que el persegueixen! Aquí teniu el tràiler: https://youtu.be/2WmsMmEkmfQ
Interessant per veure com es viu en uns carrers totalment despoblats, com ara els nostres d’avui.




Totes les desgràcies dels homes provenen de no parlar clar.
Albert Camus