divendres, 1 de juliol del 2022

BENVINGUTS MOJITOS!

(l'Havana, Cuba)

Els nostres còctels adolescents eren els cubates, el San Francisco, i algun gintònic, però poca cosa més. 

Ja fa molt de temps que ens envaeix el mojito, d’origen cubà, que es prepara amb rom, però ull viu amb els mojitos, que no us enredin, perquè en alguns llocs et posen un got ple de gel amb un mini raig de rom, que sembla aigua encantada. 

No el tenim al diccionari, i em temo que trigarem a tenir-lo. Deuen estar esperant que ens en cansem, perquè tot i que és un còctel prou conegut actualment, no hi deu entrar perquè hi ha una dificultat generada per la pronúncia de la j. Si no coneguéssim el castellà, en llegir el mot pronunciaríem ‘mogito’, però com que en sabem, el pronunciem bé, com a Cuba, amb el so de la jota, consonant palatal, que en català no tenim. 

Totes les llengües del voltant han deixat el mot tal i com està, i que cadascú s’espavili a pronunciar-lo al més aproximat possible de l’original. 

Farem un bon mojito amb 6 ingredients: 

- Rom, millor si és de qualitat
- Sucre blanc (o també morè)
- Menta 
- Sifó 
- Llima 
- Gel picat

Poseu la menta, el suc de llima i el sucre en un bol i esmicoleu-los amb una mà de morter. No ho heu de picar, cal remenar-ho prement fort, sense que la menta es trenqui gaire. Volem que els ingredients deixin anar tot el suc. 

Hi afegim bocinets de llima i continuem prement. Hi afegim el rom, i a continuació el gel picat fins a dalt de tot del got i ho acabarem d’emplenar amb sifó. Ho guarnirem amb menta i llima, i ho remenarem. Ens caldrà una canyeta.

La beguda era un poco de mojo, i col·loquialment es va quedar amb el nom de mojito. Diuen que el millor del món es fa a la Bodeguita del Medio, de l’Havana!



🎦   CORRUPCIÓN EN MIAMI, de Michael Mann

EUA, 2006

En esta peli basada en la sèrie ‘Corrupción en Miami’ dels anys 80.

Una parella d’agents de la Policia de Miami investiguen la mort de dos agents federals i la massacre d’una família a causa de les drogues. 

És una pel.li d’acció i de bon entreteniment per passar l’estona, sobretot per als amants del cine bellugadet. 

Hi veureu una parella de protagonistes prenent un mojito a l’Havana!






Força més tard, un altre català, Constantí Ribalaigua (nascut a Lloret de Mar) donaria un impuls internacional al Floridita de l'Havana, a través de la seva amistat amb Hemingway i l'elaboració del mojito.

Jaume Fàbrega (La cultura del gust als Països Catalans, 2000)




3 comentaris:

  1. Molt bé! Així doncs, O l'acceptem tal com es diu ara, o trobem algun equivalent ? Caram, quin dilema.

    ResponElimina
  2. Encara recordo els que vam beure a L'HAVANA, al lloc que anomenes..

    ResponElimina