dissabte, 14 de gener del 2023

AVUI LLIMONES!

imatge Commons
 

Ara en tenim tot l’any de llimones, però de fet apareixen a la tardor, quan els llimoners estan plens fins a dalt de fruita groga aspra i àcida a punt de collir. 

Del persa limun, els àrabs ens van portar el cultiu de la laymûna, la fruita del llimoner, i la van estendre per la Mediterrània, però tot i que grecs i romans la cultivaven, van ser els àrabs els qui en van treure més profit, i a nosaltres ens la van portar després del seu pas per Al-Andalus.  

És, doncs, un antic arabisme que s’ha quedat aquí per sempre. Paral·lelament, d’aquesta fruita en llatí en deien citrus limon, per això del conjunt de llimones, taronges, llimes, llimones dolces i mandarines en diem cítrics. Les diferents llengües donen opcions similars a la catalana. En castellà, limón; en portuguès, limão; en anglès, lemon; en italià, limone; però en francés, citron, i en alemany Zitrone, que han estat fidels al llatí. 

A les Terres de l’Ebre i al País Valencià en diuen llima i llimó, que no hem de confondre amb la llima, un cítric semblant a la llimona, però més verd, amb el qual fem els mojitos!

El ‘descobriment’ d’Amèrica, independentment de tot el saqueig i genocidi cultural, va ser un anar i venir de llavors, tubercles, i fruites. Mentre feien arribar patates i tomàquets a Europa, des d’aquí transferíem llimones i taronges. També van proporcionar-nos tabac i cafè, als quals ens hem fet addictes, i des d’aquí enviaven civada, ordi i blat cap a les Índies. 

De la llimona en podem fer llimonada, però també limoncello, un licor originari de Sorrento, prop de Nàpols. De fet, és com la ratafia, cada casa fa el seu, per això n’hi ha de diferents intensitats. Només necessitem 4 ingredients: llimones, sucre, aigua i alcohol. Us en poso una:

  • 5 o 6 llimones (de les bones, no del súper, que no fan olor de res)
  • Peleu les llimones (només la pell groga, la blanca no, que amargueja)
  • En un recipient poseu-hi 500 ml d’alcohol alimentari (96º) i la pell de les llimones, i deixeu-ho macerar una setmana ben tapat, en un lloc fosc.
  • Feu un almívar amb 750 ml d’aigua i 300 g de sucre i l’afegiu al preparat anterior. Ho deseu una setmana més, ben tapat, en un lloc fosc. 
  • Coleu el líquid i poseu-lo en una ampolla. I a la nevera!
Opcions: 
  • En comptes d’alcohol de 96º hi podeu posar vodka, que només té 40º i és molt neutre, per tant, haureu de canviar la proporció de la recepta (1 l de vodka i 250 ml d’aigua). 
  • Hi ha qui també hi posa el suc d’una llimona, 
  • A partir d’aquí feu-lo vostre!


🎦   PAN DE LIMÓN CON SEMILLAS DE AMAPOLA, de Benito Zambrano

Espanya, 2021

Dues germanes que es van separar durant l’adolescència es retroben per vendre un forn de pa que han heretat.

Un drama intimista, on apareixen els fantasmes del passat, els conflictes familiars i una història per descobrir. Bona ambientació i un treball que val la pena veure. 

TRÀILER




Mi infancia son recuerdos de un patio de Sevilla,
y un huerto claro donde madura el limonero.

Antonio Machado (Retrato, 1912)




3 comentaris:

  1. Bon dia !!! M' ha agrada tenir el cap de setmana un article per llegir.. interessant, culte, curiós i sabó... gràcies Ció la pelicula la he vist i com diu l' escriptora molt recomenable , gràcies

    ResponElimina
  2. A tu per llegir-me, però surts com a anònim! Signeu sisplau i així sabré qui sou!

    ResponElimina
  3. Hola Ció! Molt interessant com sempre!, és molt bonic saber d'on provenen els mots i fins i tot ens dónes una recepta!!!
    I la pel li ja l'he vista.

    ResponElimina