dissabte, 17 de juny del 2023

EL REI EN JAUME

 

Fotografia amb retoc digital: Jobove Reus (Monestir de Poblet)

Els noms de les campanes de la catedral de Palma són: N’Eloi, Na Bàrbara, N’Antònia, Sa Nova, Na Mitja, Na Tèrcia, Na Matines, Na Prima i Na Picarol, totes porten al davant l’article personal característic, com si fossin personetes.  

EN i NA són dos articles personals, que s’usen generalment davant de noms de persona, però no a tot arreu. També tenim uns altres articles personals, EL i LA, que fan la mateixa funció. 

Els uns no són més catalans que els altres, perquè les quatre formes són correctes, només que en algunes zones del territori és més habitual sentir en Lluís i na Rosa –sobretot a les Balears-, i en unes altres el Lluís i la Rosa. I en unes altres, com ara les zones de Ponent, de l’Ebre i el País Valencià, no en fan servir cap. 

Domine i domina era la forma de tractament equivalent a senyor i senyora, però el nom es va escurçar tant que només ens ha quedat el final: ne i na, que només s’utilitzen en singular, per exemple: En Bruce Springsteen.😀 De les mateixes paraules llatines, el castellà fa la fórmula de cortesia a partir de les lletres inicials: domine-domne-don; domina-domna-doña

No hem de duplicar tractaments ni títols. No direm el senyor en Pere, perquè és redundant i excessiu. Només al rei en Jaume se li permet tal duplicitat. 

És, doncs, una fórmula, no necessàriament només de cortesia, també de respecte i de familiaritat, que actualment trobarem als formularis, als textos administratius i als llibres, però poc en la parla diària. D’una banda perquè el tracte amb la gent s’ha devaluat de forma esperpèntica i, de l’altra, perquè no tot el territori usa les mateixes partícules personals. Aviat, ben aviat, els diccionaris ho marcaran com a arcaisme, com a fórmula en desús, com a tractament perdut, com a llastre de què cal desempallegar-nos-en si volem ser progres i modernets. 



🎦   KING CONQUEROR (Rei conqueridor), de José Antonio Escrivá

Espanya, 2009

I avui us posaré una pel·li que segurament no veurem mai, perquè només n’existeix el tràiler. 

És sobre la vida i les lluites del rei en Jaume, també conegut com a Jaume I el Conqueridor, i l’expansió per la Mediterrània. 

Només es van rodar deu minuts de pel·lícula, en què es narra la batalla on va morir el seu pare, Pere II. Jaume I només apareix quan era nadó. Després va venir la crisi i es va aturar el rodatge el novembre de 2007 i, de moment, no s’ha reprès. 

Si algun dia la fan, segur que tindrem un disgust, perquè tota la visió que projecten és sobre el títol de rei d’Aragó. I cal recordar que Jaume I va ser rei d'Aragó, de Mallorca, de València, comte de Barcelona, comte d'Urgell, i senyor de Montpeller. No reclamo reialeses, però al Cèsar el que és del Cèsar. 

TRÀILER



Aquest es lo començament del prolech sobre el libre que feu el rey en Jacme per la gracia de Deu rey de Arago e de Mallorches e de Valencia, comte de Barchinona e d'Urgell e senyor de Muntpesler de tots los fets e de les gracies que Nostre Senyor li feu en la sua vida. 

Rei en Jaume (Llibre deis Feys, 1276)


3 comentaris:

  1. tendeix a deparareixer, i ara mes que mai al País Velencià i a les Balears, com va fer a la Catalunya Nord, mala peça al teler.

    ResponElimina
  2. Adelaida
    Com SEMPRE, jo també aprenc amb tu

    ResponElimina