dilluns, 19 de juny del 2023

LES PLATGETES D’ESTIU

 

Amb els avis materns, a la platja Llarga de Tarragona

Quan érem petits anàvem a la platja Llarga de Tarragona, que jo trobava immensa, sobretot perquè no hi havia res que ens tapés la vista i no hi havia mai ningú. Ni restaurants, ni càmpings, ni xiringuitos, ni patinets, ni barques, ni banyistes, ni res. Era un descampat absolut de 3 km de sorra fina, que només albergava caminadors i pescadors de canya que dipositaven la pesca en galledes de ferro. Com si les veiés!

De mica en mica van aparèixer els primers ocupants: el càmping, els apartaments tocant a mar, la ciutat Residencial, el club de Vela, els bars, i totes les tovalloles i els paraigües que col·locàvem a la sorra. De joves, hi anàvem i veníem amb bus, i coneixíem la platja de punta a punta, i el banc de sorra que sempre ha permès nedar més endins. 

Tot i que la Llei de Costes va aturar molts projectes destructius, la plataforma Salvem la Platja Llarga va ser decisiva als inicis dels anys 2000 perquè no hi fessin pàrquings a tort i a dret, que haurien destruït la zona de dunes i els aiguamolls, i les restes antigues que hi queden.  

Ara ja no la trobo tan immensa, perquè no hi ha un pam desocupat. Malgrat tot, és de les bones, de les més verges del litoral, sobretot gràcies a la via del tren, que no ha deixat construir res tocant a la platja. Sempre n’haurem d’estar agraïts al tren. Ens ha salvat d’una costa claustrofòbica i asfixiant com en molts altres pobles i ciutats. La platja forma part de les nostres vides i qualsevol mesura de protecció es queda curta. 

Platja és una paraula que ens arriba del llatí plagĭa. D’on ha derivat també l’italià spiaggia, el francès plage, el castellà playa, i el gallec i portuguès praia. Però els anglesos se’n van a la beach, i vet aquí que les costes catalanes estan plenes de restaurants beach, càmpings beach, festivals beach, o el beach club. 

No en tenim prou amb la platja, perquè som allò que no hi ha!




🎦   LES NEDADORES (The swimmers), de Sally El Hosaini

Regne Unit, 2022  (Unes quantes nominacions)

Unes germanes nedadores fugen de Síria cap a Europa com a refugiades, per poder competir als Jocs Olímpics de Rio el 2016. 

Una història impactant i compromesa. El drama dels refugiats i de les seves històries particulars, com la d’aquestes germanes esportistes, afectades por la guerra de Síria. 

Es pot veure a Netflix. 

TRÀILER




Anàrem a la platja. La soledat, també.
Agonitzava el mar com un vell animal.
Un animal enorme, encara sense nom.

Vicent Andrés Estellés (Llibre de meravelles, 1971)

 


14 comentaris:

  1. Les platges, malgrat tants congrés, és mitja vida; l'altra mitja és la muntanya. Joan

    ResponElimina
  2. Lluís Maria Barceló Casas24 de juny del 2023, a les 11:01

    Jo recordo de quan era petit, la Platja dels Capellans de Salou: un lloc idíl.lic que l'especulació ha destruït, com tants altres. Els humans som així.

    ResponElimina
  3. I la platja de la Comandància de Tarragona, actualment desapareguda, que de bonica no en tenia res, però hi passavem la meitat dels estius!

    Estel

    ResponElimina
    Respostes
    1. era una platja fàcil, perquè era prop de casa els avis. Segurament deuria estar molt contaminada pel port, però aleshores era igual

      Elimina
  4. La millor platja del món! I n'he vist unes quantes. La foto m'ha agradat molt.

    ResponElimina
  5. COM SEMPRE, els teus escrits em commouen!!! No ens deixis mai sense la teva píndola que ens nodreix el cervell!!!

    ResponElimina
  6. Adelaida Amigó Ferrater 👍

    ResponElimina
  7. No es comentari anònim, creia que el nom ja hi sortia.

    ResponElimina
  8. guardo un molt bon record de les casetes de fusta que hi havia a Salou

    ResponElimina
  9. Que bonica la foto amb els avis!!
    Nosaltres quan érem petits res de platja, només hi anàvem quan venien ela tiets de Barcelona i ens prenien a Salou. I ens agradava veure tanta aigua i jugar a la sorra.
    Aleshores tampoc no estava tan massificat com ara.. Gràcied pels teus escrits Ció!
    Carme T

    ResponElimina