dissabte, 3 de juny del 2023

ENGINYOSAMENT...


Un giny és una petita aplicació o programa informàtic que ens serveix per accedir d’una forma senzilla i visual a funcions que utilitzem sovint en l’ordinador, la tauleta o el mòbil. Per exemple, ens donen accés al calendari, al rellotge, al temps, a l’agenda, a jocs, etc. Són de distribució gratuïta, de moment!

Un giny és també una màquina, un artefacte, un aparell, un mecanisme o màquina útil per fer una cosa, i també el talent, l’aptitud o la traça que un pot tenir o no davant d’un problema. 

I vet aquí que antigament existia el mestre de ginys, aquell que construïa màquines de guerra i altres aparells. Amb els anys, aquests mestres es van transformar amb enginyers, és a dir, els qui tenen enginy, habilitat o inventiva. Actualment en tenim de totes les facetes: industrials, de telecomunicacions, químics, forestals, agrònoms, etc. I tots provenen d’aquella persona que tenia enginy, que tenia esperit de trobar solucions. 

En castellà ha passat el mateix, perquè el Quixot, el ingenioso hidalgo no era pas enginyer, però sí el precursor del mot ingeniero. L’ingénieur francès i l'ingegnere italià provenen del mateix lloc. Tots del llatí gĕnĭum. Ah! però en anglès, widget!, paraula que trobem en tots els mòbils... 

Ara mateix estan fent càbales en tots els ajuntaments de Catalunya. No necessiten ben bé enginyers tal i com els coneixem ara, sinó persones amb enginy que sàpiguen muntar el puzle. El pitjor que pot passar és que ningú no aprengui dels errors, i em sembla que anem per aquí! 

Més val enginy que força –diuen!



🎦   DON QUIJOTE DE LA MANCHA, de Cruz Delgado

Espanya, 1978, pel·lícula d’animació. 

Serie de TV (1979-1981). Adaptació de l’obra de Miguel de Cervantes que narra les aventures de Don Quijote i Sancho Panza en 39 episodis. 

Una bona iniciativa perquè la canalla conegui una obra universal. 

TRÀILER



Qui no té giny, allà s'exclam,
si és que la vida li ve estreta
o bé no té ni una treseta
per anar a fira en esser el Ram.

Jaume Vidal Alcover (Les quatre llunes, 1969)





2 comentaris:

  1. Jo sempre havia dit "més val manya que força" però veig que vol dir el mateix!

    ResponElimina
  2. Lluís Maria Barceló Casas11 de juny del 2023, a les 22:47

    La il·lustració del TBO m'encanta. Era una de les meves pàgines preferides. Fins i tot vaig construir algun aparell. Recordo haver fet una trampa per caçar conills!

    ResponElimina