dissabte, 27 d’abril del 2024

EL REBOST

 


El rebost era una habitació de casa els avis. Una habitació sencera dedicada a emmagatzemar estris de cuina!

La cuina no tenia armaris en el sentit de les cuines actuals farcides d’espais i calaixos. La cuina, allargassada, tenia una aigüera o pica per a fregar els plats, de marbre, de més d’un metre, uns fogons de carbó i una taula, on esmorzàvem, però el rebost estava farcit de claus on penjar les coses, de prestatges, l’escala, la fusta de planxar, el cossi, i els estris propis d’una llar de la primera meitat del XX. Eines que ara serveixen per guarnir, però que ja no s’utilitzen, com el picamatalassos o les olles d’alumini, que vaig regalar a l’escola dels meus nets pels seus espais de cuines.

Per definició, un rebost és una cambra on es guarden els comestibles, però al rebost de casa meva no se n’hi guardava gaire de menjar. Potser era costum en altres cases, però a la meva no s’hi desava ni el pa, ni els embotits, ni la carn. I a poc a poc aquell espai es va convertir en un magatzem ple fins dalt de tot. 

Un cop a l’any feien neteja; és com si fessin inventari. Ho treien tot amb la intenció de llençar coses, però al final tot s’hi encabia altre cop, això sí, més ben endreçat. Sempre hi havia la por que allò que es llençava es necessitaria l’endemà!

De fet, era una habitació tan petita que no hi cabia cap llit, per tant, no es podia destinar a cambra de dormir, i com que era just al costat de la cuina, no hi havia altra destinació possible. Les cases d’ara no tenen rebost annexat a la cuina; ho desen tot als armaris que pugen fins al sostre. I si la cuina és petita, doncs cal espavilar-se a amuntegar tots els estris i aparells necessaris i innecessaris que tenim als espais actuals. 

Ve del llatí repŏstum, que vol dir ‘cosa guardada’. La paraula no té la vida assegurada. Si les cases no tenen rebost, poca transmissió hi haurà i, per tant, en un futur no molt llunyà el rebost serà una cambra inexistent a les cases i la portarem al museu. 

Doncs no us podeu imaginar quantes coses hi cabien en aquell rebost!



🎦   ESTA CASA ES UNA RUINA (The Money Pit), de Richard Benjamin

EUA, 1986

Una parella ha de cercar casa, i un amic els proporciona una ganga als afores de la ciutat. 

Comèdia comercial, d’estil totalment americà. Hi ha moments divertits amb uns quants gags que fan passar l’estona sense més pretensions.

TRÀILER

(Si voleu, feu una cerca de la pel·lícula a Google. Aneu a la dreta de la pantalla i us indicarà en quines plataformes la podeu veure). 



Hi ha el rebost
amb les sentors d'espècies i pa tendre,
i la cambra on dormíem de menuts
i on ara s'amunteguen
tot de mobles corcats, hi ha el racó
més fondo del celler, ple de carícies,
i la pallissa, el trenc
de la pallissa on l'avi s'amagava
en temps de guerra,
i la quadra i les golfes i el terrat.

Manuel Pérez Saldanya (Teoria dels crepuscles, 2004)


10 comentaris:

  1. És interessant aquest espai dels mals endreços de cuina. Al pis on vaig néixer no el teníem. Suposo que d'estris, els justos. A la Vinyeta sí que tenim un rebost on cabria un llit,. Hi tenim menjar, senalles, estris de jardí, estenedor... La pel·li que has triat per il·lustrar l'apunt és una boníssima tragicomèdia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. si el rebost és tan gran gairebé deu ser un magatzem! :)

      Elimina
  2. I tant que teníem un rebost al carrer de Sant Pancraç! però quan es va reformar la cuina, anys 70, el rebost va desaparèixer. M'agradava molt de ser-hi perquè hi havia la garrafa de les oives...

    ResponElimina
  3. Tot això vol dir que ba tenim una edat

    ResponElimina
  4. Lluís Maria Barceló Casas27 d’abril del 2024, a les 16:34

    Al rebost de casa m'hi banyaven dins d'un cossi amb aigua "soleiada"
    Però el més important és que hi havia el VIANDER: un armariet amb les parets de mosquitera on es guardava el formatge, els embotits, la cansalada...
    També hi havia les eines de l'avi i els encenalls per la cuina i l'estufa.
    Tot un món.

    ResponElimina
  5. Nosaltres, a cals pares també teníem rebost: bidó d'oli de cals Ferrater, bota de vi de ca l'Amigó, molts pots de conseves a les preststgeries, una cambra sempre amb la finestra mig oberta. Fa més de vint anys en instal·lar-me a cals pares aquell rebost el reconvertírem en la cambra de bany dels nens. Jo no feia conserves ni sabia fer sabó...una altra època...Ció, com sempre, els records de què ens parles, una delícia!
    Adelaida A. F.

    ResponElimina
  6. un món a part, eren les fresqueres, un armariet amb portes de mosquitera (de ferro) encara no es portava les de plàstic, on si ficava els embotits, formatge, etc. Van caure en desús amb l'entrada de les neveres de gel. El rebost de casa nostre també li servia al meu germà per llepar la plàtara de crema del dia de Sant Josep. Tot un espai, el rebost per buscar el tresor amagat (viandes), va ser l'inici dels supermercats, hi havia de tot.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eren èpoques en què els tresors amagats eren qualsevol cosa de menjar, perquè no en teníem gaire. Teníem el que era imprescindible, però poques llepolies!

      Elimina
  7. El rebost de casa una una cambra petiteta, a la cuina... hi entrava sovint per veure què hi podia "pescar"... poca cosa !...recordo rosegar arròs cru i fer un traguet de vinagre. Totes les viandes (si n'hi havia) hi eren comptades i la mare hauria notat de seguida que hi havia "ratolins"... així que: a fer bondat i a esgarrapar el que es podia sense que es notés !

    ResponElimina