Fotografia amb retoc digital: Jobove Reus. (Múnic, Alemanya) |
Llevat del ketchup, que ja podem escriure quètxup i del plum-cake que deixarem tal com està, poca cosa més podrem estirar de l’anglès quant a gastronomia. Els anglesos són bons en moltes coses, però en gustos culinaris no tant.
Aquests són exemples de manlleus. Nosaltres tenim tomàquet fregit i coc ràpid, però un dia vam descobrir que hi havia un tomàquet dolç i un pastís amb panses.
Podem fer dues coses amb els manlleus: adaptar-los a la nostra manera de pronunciar i d’escriure, per això adaptem el quètxup, com si fos romesco de tota la vida, o bé adoptar-los, és el cas del plum-cake, sense canvis.
El plum-cake és, bàsicament, un pastís de panses, però no ha tingut tant d’èxit com el tomàquet dolç.
La base del quètxup és salsa de tomàquet condimentada amb sal, sucre, vinagre i espècies; per això mateix, pel fet que s’hi poden incorporar diverses espècies podem trobar gustos de quètxup molt diferents. S’hi pot posar coriandre, clau, comí, mostassa, all, api, canyella, gingebre, etc. Té un gust agredolç i estava pensat per acompanyar patates fregides o hamburgueses. Això no obstant, en les llars americanes el quètxup és imprescindible per a moltíssims plats més. Els entesos no es posen d’acord amb l’origen del nom, però és probable que estigui relacionat amb el ket siap xinès, una salsa picant per acompanyar peix i carn, però sense tomàquet.
Va arribar al Regne Unit al segle XVIII i va guanyar molts adeptes, tot i que aleshores un dels ingredients principals eren els bolets. Els colons anglesos el van traslladar a Amèrica.
El perill? Doncs que algun dia substitueixi el tomàquet i ens serveixin plats de paella amb sofregit de quètxup. 😟
🎦 CINCUENTA TARTAS PARA JANE (Sitting in Bars with Cake), de Trish Sie.
EUA, 2023
Una història basada en el llibre de cuina 'Sitting in Bars with Cake' d’Audrey Shulman.
Un film sobre la història d’una amistat, que ha tingut molt bona crítica. Es podria classificar de tragicomèdia, perquè hi ha una mica de tot.
Si us agraden els pastissos, aquesta és la vostra pel·lícula!
(Si voleu, feu una cerca de la pel·lícula a
Google. Aneu a la dreta de la pantalla i us indicarà en quines plataformes la
podeu veure).
Van comprar entrepans de frankfurt a un quiosc, el pa cruixent i calentet, amb un forat per on guaitava la salsitxa, inundada de quètxup i mostassa.
Pau Faner (Formigues dins els pantalons, 2019)
Els catalans som d' allò més raros: és normatiu i podem dir plum-cake o quètxup, però no podem dir TIET.
ResponEliminaPoc ens passa...
Deuen ser perillosos els tiets! :)
EliminaDe tota manera kètxup és ben lleig (amb k i x!) i en canvi és força bo!!
ResponElimina