dissabte, 19 d’octubre del 2024

ANEM AL SÚPER!

 


Inicialment, súper és un simple prefix llatí que significa ‘sobre’ o ‘en excés’. Per això tenim superpotències i avions supersònics! També serveix per expressar que una cosa és molt bona o que ens agrada molt i aquí és on el súper ha guanyat moltíssim terreny, perquè ara tot és superbonic, supergran, superinteressant, superguai. Aquest prefix servia per donar un caràcter positiu, perquè és bonic dir que hem tingut una superfesta, però el prefix, que és una partícula que es posa al davant d’un adjectiu o d’un nom, no en va tenir prou amb aquesta funció tan pobra, així que es va dedicar a substituir tot allò que era ‘molt bo i molt dolent’, per això ara ens trobem que tot és superfastigós, és un superdesastre, és una superdesgràcia, etc. Aquest nou significat encara no el tenim acceptat, però com que qui no corre vola, aviat ens apareixerà al diccionari. 

I encara més, també funciona com a adverbi, és a dir, quan modifica un verb. I aquesta sí que és una fórmula molt nova: la iaia s’ho ha passat súper!

A partir del prefix súper tenim les paraules superior, superar, superfície... i, naturalment, supermercat, que són aquests establiments que s’han menjat les botigues de barri, que disposen de grans espais perquè puguem triar i remenar tot un seguit de productes envasats que només produeixen plàstics. Cal tornar als mercats, mercat sense el súper al davant, i tornar a comprar tres unces de pernil dolç –tal com deia la iaia- i que equivalien a 100 g, o bé mitja lliura, que n’eren 200; o un manat de cebes, que n’eren unes quantes sense saber quantes n’eren!

No us penseu pas que jo no vagi al súper! Som pecadors i caiem en les temptacions!



🎦   SUPERMAN, de Richard Donner

EUA, 1978 (Premi Oscar als efectes visuals i moltes nominacions a premis). 

Basada en un còmic de Joe Shuster i Jerry Siegel

Un nounat d’una galàxia llunyana és enviat a l’espai a causa de la imminent destrucció del seu planeta. La nau aterra a la Terra i uns grangers adopten el nen. Quan és gran i se’n va a la ciutat farà servir els seus poders màgics per lluitar contra el mal.

El repartiment del primer Superman és de luxe. 

És un tipus de ciència-ficció que va fer forat en les nostres ments adolescents dels anys 70. Recordem les pel·lícules de Superman amb un somriure, malgrat que actualment estan molt superades quant a la posada en escena i efectes especials.

TRÀILER

 

Al supermercat
venen sabates de plàstic.
"Pagui'n dos i emporti-se'n tres."
Rega-li-les al seu millor enemic, estimada veïna!
Faci'l caminar
amb mitjons de farina.
Dolors Miquel (Heavy Mikel, 2018)

 



3 comentaris:

  1. i un altra paraula que ens va marcar de molt petits "supercalifragilisticoespialidoso"

    ResponElimina
  2. I després hi ha la cançó de Lildami "M'he enamorat al supermercat"...
    Jo també hi vaig, quin remei. Ara bé, compro quasi tot al mercat , que abans en dèiem "anar a la plaça"

    ResponElimina