La tia Maria collia codonys, codonys collia la tia Maria!... deia una cançó popular. I em va costar molt i molt d’entendre, perquè jo tenia una tia Maria que feia codonyat, però no tenia codonys, així que vaig passar anys infantils pensant on podia haver collit els codonys la meva tia Maria.
De més gran ja vaig entendre l’embarbussament i les ganes del públic que t’equivoquessis en la dita o refrany o cançoneta que et feien repetir, perquè si ho deies de pressa arribava un moment que erraves les consonants i ja teníem la paraula buscada per l’audiència. Els jocs de llengua sempre han estat vius i divertits, sobretot els que aboquen a la mala intenció dels oients en sentir l’errada.
Apareix una recepta de codonyat al Libre de totes maneres de confit (segle XV), per tant, no és res nou. Els codonys es trobaven als masos, als horts, a les zones rurals del territori, però actualment se’n troben al supermercat, això sí, amb poc gust i tots igualets.
El codony ve del llatí cotoneum, que prové del grec κυδώνιος i significava poma de Cidònia, una regió de Creta. És una fruita molt dura, agre i astringent i no s’acostuma a menjar crua, encara que s’assembli a una poma. N’aprofitem el fruit transformant-lo en codonyat. En altres llengües es deriva de l’origen llatí melimelum, que vol dir poma dolça. En castellà, dulce de membrillo, en portuguès i gallec, marmelo i marmelada.
Tinc la sort que una amiga meva me’n porta del seu hort, així que cada any faig codonyat. Amb pell i tot! Cada casa fa la seva recepta: rento bé els codonys i els poso a bullir. Quan són tous i freds els trec el cor. Peso el resultat i hi poso 600 g de sucre per cada quilo de codony. Ho trossejo i esmicolo bé i ho poso en una cassola. Ho faig coure ben bé una hora o una mica més, sempre remenant, fins que el sucre caramel·litza i queda d’un color torrat. Aquesta és la base. S’hi pot afegir: pell de llimona, canyella, pell de taronja, nous... al gust. Aboquem la massa en porcions i ho deixem refredar. En tenim per tot l’any... gairebé.
Les termomix i similars van molt bé, però deixen el producte massa trossejat, pel meu gust... però estalvien molta feina i cremades!
🎦 EL SOL DEL MEMBRILLO, de Víctor Erice
Espanya, 1992 documental
És un documental que narra la història d’Antonio López, pintor, que acostuma a treballar durant l’època en què maduren els fruits del codonyer que té plantat al jardí de casa seva. Cada any pinta un codonyer i els seus codonys penjats i, curiosament, ho fa sense plasmar-hi la llum del sol. La pel·lícula reflecteix la rutina, la vida quotidiana de les persones que hi viuen, el seu treball, l’espai i el temps. Quan comencen a caure els codonys madurs, deixa de pintar-los.
És un documental sobre el procés creatiu. És lenta, com el mateix treball, i d’una gran senzillesa i singularitat. Va tenir bones crítiques. Ara bé, hem de saber què anem a veure, no hi busquem trames ni dinamisme. La pel·li dura dues hores, i el tràiler n’és un bon resum.
La casa era molt dolça. Com un codony madurque tingués nius als ràfecs i gats a la teulada.Cada hivern es podria, ben tancada i barrada.
Màrius Torres (Poesies, 1947)


Ció, gràcies, pel codonyat! Aties la meva memòria amb aquests articles. He menjat codonyat des que en tinc us de raó (ara amb moderació perquè porta molt de sucre), però no n'he fet mai. El feia la padrina, que es queixava dels esquitxos que cremaven; després me'n portava la meva mare i en posàvem als panellets i ara me'l regala una amiga de Duesaigües que codonys, codonys, cull al seu jardí.
ResponEliminaQuin mal les cremades quan fas codonyat! Aquella cosa espessa que se s'enganxa a la carn i et fa dir de tot! 🤬
ResponEliminaFa temps que no faig codonyat però recordo que el feia amb uns guants immensos de goma per no haver de patir tant.😰
Les thermomix o similars fan una bona feina perquè ja no et cremes com abans, però canvien la textura del resultat.
ResponEliminaA casa també en feien de codonyat i teníem un tros a Alforja on se'n feien de codonys. Però hi devia haver poca producció perquè s'acabava de seguida. Llavors la mare en comprava: un quilo cada setmana. Cal dir que tinc un germà que menjava codonyat sempre amb el segon plat, ja fos carn o peix o truita.
ResponEliminaBona aquesta!
EliminaI quina bona olor que fan!
ResponEliminaMoltes gràcies pel teu post dels codonys!
ResponEliminaDes de petita que veia a casa com la mare feia el codonyat! Teníem codonys al tros i remenàvem una estona cadascú perquè no fos tan pesat i vigilant les cremades.
Jo en faig cada any com si fos una "tasca familiar" que no es pot perdre, com fer els panellets. Però des que tinc la Thermomix ja no cal patir per les cremades i no s'ha de remenar!! Hahaha!! Bon profit!