divendres, 8 de maig del 2020

BILLY EL NIÑO

BILLY EL NIÑO, de David Miller, Frank Borzage

EUA, 1941 
Billy el Niño vivia i treballava en un ranxo, però quan uns pistolers assassinen l’amo, la revenja de Billy es farà notar a tota la regió. És un clàssic western dels anys 40, entretingut per als qui agradi aquest tipus de pel·lícules, però si la veiem avui la trobarem antiquada. 

N’han estrenat una altra el 2019, relacionada amb la llegenda: THE KID, de Latham Gaines, Shelby Gaines, també en format western, més modern, però que encara no hem vist. Aquest és el tràiler: https://youtu.be/dI1PkJmyBJM

Però hi ha un altre personatge a qui es va anomenar BILLY EL NIÑO com a malnom, l’expolicia Antonio González Pacheco, que acaba de morir per la Covid-19.

Va ser un dels grans torturadors durant el franquisme. Moltes de les víctimes encara avui han estat incapaces de narrar les brutalitats, pallisses i tortures que infligia als detinguts, a la Direcció General de Seguretat a Madrid, perquè davant la barbàrie la ment humana esborra el passat i intenta oblidar. 

En el 2013, una jutgessa argentina en va demanar l’extradició per la causa que s’instrueix pels delictes comesos durant el franquisme, però l’Audiència Nacional, ai l’Audiència!, ho va denegar per prescripció. 

A Antonio González Pacheco li agradava fer-se veure com el que era i no s’amagava de res. I tenia raó. Ningú no ha estat capaç de portar-lo davant d’un jutjat abans de dinyar-la. 

Té 4 medalles pels serveis prestats. Ha mort al llit, com el dictador, i espero que sense pau. 

Hi ha més d’un Billy encara, amagat, encobert, latent a l’espera de règims millors. No badem!








3 comentaris:

  1. Gràcies a la crisi sanitària,probablement ha mort al llit, sol i sens l'escalf de ningú. L'enterrament haurà sigut el més íntim que ha tingut mai un turturador. Justícia poètica en diuen...

    ResponElimina
  2. No n'estic tan segura. Hi ha torturadors que continuen vius i se'n riuen bé de les seves víctimes.
    Moltes vegades les víctimes prefereixen passar pàgina i oblidar abans que dedicar-se tota la vida a un seguit de denúncies i judicis, això si els fets no els prescriuen als dits.

    ResponElimina