dissabte, 3 de maig del 2025

300!

Imatge IA

I avui celebro un aniversari, perquè acumulo 300 articles o apunts d’aquest blog. Ens agrada celebrar els números rodons, així que tres-cents és un número ben rodó que em serveix per parlar d’una norma ortogràfica. 

El guionet (-) és el signe ortogràfic que serveix per unir mots diferents, i una de les aplicacions del signe són els numerals compostos, per unir desenes i unitats, i unitats i centenes. Si algú es fa un embolic pot fer servir la regla del DUC (Desenes-Unitats/Unitats-Centenes), que ens indica on van els guionets, i recordar que els vint són especials. Exemple: cent vint-i-un mil tres-cents cinquanta-quatre. Fora de la norma del DUC no cal que posem guionet en els cardinals.

Els nostres guionets, en general, han estat motiu de controvèrsia des del primer dia, això no obstant, si no seguim la norma correm el perill de patir un cisma i aleshores seria un daltabaix lingüístic, perquè en qüestions de llengua no és bo fer servir la idea de campi qui pugui. El resultat fora més insuportable encara que les bones o males decisions dels acadèmics. 

La resta de llengües veïnes no tenen guionets en els cardinals: en castellà, trescientos; en francès, trois cents; en italià, trecento; en portuguès, trezentos; en gallec, trescentos... això sí, tots seguint la paraula llatina trecenti. La c llatina es pronunciava com una k, és a dir, deien /trekentum/. Les característiques del català obliguen a separar els mots per pronunciar-los bé, sobretot perquè les consonants finals se senten i no s’han d’encavalcar amb el mot següent. Així que ningú no ens podrà dir que no som exòtics i únics! 



🎦   300, de Zack Snyder

EUA, 2006 (Unes quantes nominacions i premis)

És una adaptació del còmic de Frank Miller sobre la famosa batalla de les Termòpiles (480 aC). 

L’emperador de Pèrsia (avui, Iran) tenia com a objectiu conquerir Grècia, fet que va desencadenar les Guerres Mèdiques. El rei Leònides d’Esparta i 300 espartans es van enfrontar a un exèrcit persa que era superior amb diferència. 

No hem de perdre de vista que és l’adaptació d’un còmic. És un film èpic i espectacular quant a efectes especials, utilitza tots els recursos de la tecnologia digital per donar a conèixer un món imaginari. Va ser un èxit de taquilla als EUA, i ha estat molt ben qualificada. 

Confesso que el fet que existís una pel·li amb el títol 300 m’ha anat com l’anell al dit, però també confesso que no és l’estil de film que més m’agrada. Clar que en aquest món també hi som perquè hi hagi de tot, així que si us ve de gust ara la fan a les plataformes Netflix, Primevideo i algunes més. 

TRÀILER


    *    *    *


Tota hora hach en mon poder trescents hòmens.

Ramon Muntaner (Cròniques, 1328)



13 comentaris:

  1. Felicitats, Ció , pels tres-cents articles, en gaudim cada setmana , d'aquest records , curiositats i apunts de llengua molt interessants
    N'esperem molts més , moltes gràcies
    Teresa

    ResponElimina
  2. Enhorabona! Continuem...

    ResponElimina
  3. Hem gaudit tres-centes vegades del teu saber. Gràcies

    ResponElimina
  4. Felicitats pels 300! Fa il·lusió i veig que ja tens l'armari molt endreçat!!

    ResponElimina
  5. Moltes felicitats. Per aquestes 300 articles que sempre espero els dissabtes. 🥰💐🍾🎂🥂

    ResponElimina
  6. Ànim, cap els 600, felicitats

    ResponElimina
  7. Enhorabona pels 300 i que en siguin molts més!
    Veig que ja fas servir la IA..... Tu sempre al dia.

    ResponElimina
  8. Enhorabona pels 300 primers....ja hi estem enganxats....

    La cosina Montse de Tarragona, a partir d'ara sóc Rat

    ResponElimina
  9. Gràcies a tooooots... procuraré seguir una temporada més!😀

    ResponElimina
  10. Enhorabona! Com bé dius, qualsevol motiu de celebració és bo.
    El cronista era prenormatiu 😉

    ResponElimina
  11. Enhorabona Ció.
    M’agraden molt els teus articles. Em fan rememorar la meva infantesa. I molt instructius sempre.
    Una abraçada,
    Lourdes

    ResponElimina